Veelgestelde vragen
Wat is specialty coffee?
Specialty coffee of specialiteitskoffie is koffie van één bepaalde origine, die niet gemengd wordt met andere koffies. Om de naam specialty coffee te dragen, moet een koffie een score van meer dan 80 hebben op de schaal van de SCAA (Specialty Coffee Association of America), en met zorg worden gebrand, gemalen en geschonken. Café Rico heeft bijvoorbeeld een score van 84 op de SCAA-schaal, en is afkomstig van één regio: Marcala in Honduras.
Een specialty coffee komt er niet zomaar. Deze koffies zijn het resultaat van de toewijding van de mensen die er hun levenswerk van hebben gemaakt om voortdurend te zoeken naar de hoogste kwaliteit. Een specialiteitskoffie creëren is bovendien geen individuele prestatie. Specialiteitskoffie kan je enkel verkrijgen als alle betrokkenen in de koffiewaardeketen in harmonie werken en zich van begin tot eind scherp blijven richten op kwaliteitsnormen en uitmuntendheid.
Is Honduras een koffieland?
Wat is een Q-grader?
Hoe wordt biokoffie op natuurlijke wijze gedecafeïneerd?
Biologisch geteelde koffie wordt niet met toevoeging van chemicaliën gedecafeïneerd, maar wel volgens de CO2-methode, een natuurlijke methode om cafeïne aan de koffiebonen te onttrekken. Dit proces vindt enkel in Duitsland plaats en gebeurt zo: de ongebrande koffiebonen worden in water ondergedompeld, waardoor ze opnieuw gaan zwellen en het cafeïnebestanddeel in de koffieboon mobiel wordt. Daarna wordt de cafeïne met koolzuurgas (CO2) onder zeer hoge druk uit de koffieboon “gespoten”. Vervolgens worden de bonen opnieuw gedroogd, waarbij de CO2 verdampt. Het decafeïneren gebeurt dus vóór het branden van de koffie en verandert niets aan de smaak van de koffiebonen. Eens de bonen gedecafeïneerd zijn, komen ze terug naar ons land waar ze zorgvuldig en artisanaal gebrand worden.
Heb jij nog een vraag waar je graag een antwoord op hebt?