Zo smaakt onze koffie

 

De koffie van Café RICO heeft een fruitige smaak en een levendige aciditeit waarin u zeker citrusvruchten, perzik maar ook honing herkent. De bloemige afdronk is eveneens typisch voor deze koffie. Waaraan de koffie zijn smaak te danken heeft? Aan de Marcala-regio in Honduras, en aan de bioboeren die hem met zorg telen en selecteren.

Gesmaakt door Q-grader Tom

Tom Janssen van OR Coffee is Q-grader: hij proeft koffies en geeft ze een score. Dit vindt hij van de Marcala-koffie van Café RICO:

“Ik heb een score van 84 punten gegeven. Met als antwoord: citric acidity, good body, vrij neutraal na lauwer worden in tas fruitig, red berries. Opletten van dry/salt op het einde.

Persoonlijk vind ik het een lekkere koffie die zeker mag getoond worden. Een goede volle smaak, beetje chocolade en zal bij vele mensen in de smaak vallen. Geen uitgesproken fruitige of andere zaken aanwezig.”

In dit proefverslag van de Marcala-koffieraad, die de beschermde oorsprongsbenaming bewaakt, is er daarnaast sprake van honing, citrusvruchten en perzik. Deze raad gaf een score van 86 punten.

We heten dus niet voor niets Café RICO (= Spaans voor heel, heel lekker, heerlijk).

 

De smaak van Marcala

Marcala is een bergstreek in het westen van Honduras die zich tussen 1.350 en 1.850 meter boven de zeespiegel bevindt. De bodem heeft er een optimale PH-waarde en het microklimaat is bijzonder geschikt om kwaliteitskoffie te telen. Marcala is dan ook een beschermde oorsprongsbenaming.

Maar er is meer: de boeren van coöperatie COMBRIFOL gaan biologisch te werk en combineren koffiestruiken met fruitbomen. Zo verkrijgen ze de juiste omstandigheden voor het telen van een specialty coffee. De variëteiten die zij telen zijn: Catuaí, Bourbon, Típica, Pache, Paca en Catimores.

‘s Nachts beschermd

Na de pluk gaat de schil van de bessen. Ze worden met zorg gewassen en gedroogd. Het drogen gebeurt niet meer in de felle zon maar in droogtunnels: zo drogen de koffiebonen gelijkmatiger en zijn ze ‘s nachts beschermd tegen dauw en eventuele regen. Droogtunnels voorkomen ook stof en vuil.

Pluk met zorg

Verder dankt onze koffie zijn smaak aan de zeer goede selectie. Enkel de rijpe koffiebessen met een dieprode kleur worden geplukt. Lichtrode, gele of groene bessen blijven nog hangen om verder te rijpen. Dankzij die zorgvuldige pluk komen er geen onrijpe, beschadigde of zieke bessen in de keten terecht om later bij de koffiedrinker maagpijn te veroorzaken.

 

Branden zonder te verbranden

De koffie op een juiste manier branden is uiteraard ook heel belangrijk. Dat branden gebeurt hier in België. De koffiebonen krijgen een lichte branding zodat er geen verbrande elementen en zwarte partikels in de koffie zitten die hem bitter of aangebrand zouden laten smaken.

Het resultaat is een specialty coffee.