Over Café RICO

Bijna twintig jaar geleden leerden we elkaar kennen in Honduras omdat we daar beiden met ecologische landbouw en boerenorganisaties bezig waren. Helemaal overtuigd door de faire en ecologische werkwijze van de boeren en door de kwaliteit van hun koffie, richtten we in 2018 Café RICO op.

Café RICO staat dan ook voor (h)eerlijke, ecologisch geteelde koffie uit Honduras.

(H)eerlijk

De koffietelers van Café RICO hebben zich in 2004 in een coöperatieve georganiseerd. Door samen te werken streven ze naar een eerlijke prijs voor hun producten; niet één persoon gaat exporteren, maar elke teler kan dat doen als hij aan de kwaliteitseisen voldoet. Met de meerprijs die ze krijgen voor hun koffie, organiseren de boerenfamilies vormingen voor hun leden, de kinderen en jongeren. Vandaag zijn 193 boerenfamilies lid van de coöperatieve.

Ecologisch geteeld

De boeren van de coöperatieve vinden het belangrijk om hun koffie op biologische wijze te telen, een bezorgdheid die wij met hen delen. Cayetano ondersteunt de werking van de coöperatieve met vormingen over ecologische landbouw. Uit die samenwerking is de vraag gegroeid om de koffie van de coöperatieve naar België te halen.

Zorg dragen voor de grond, diverse gewassen combineren, de plantage zorgvuldig onderhouden, erosie vermijden, natuurlijke meststoffen gebruiken … dat zijn enkele van de waarden die de Hondurese coöperatieve en Café RICO delen. Koffie telen van hoge kwaliteit maar niet ten koste van onze planeet noch van onze gezondheid, dat is ons gezamenlijk streefdoel en daarom werken we ook samen.

De koffie van de coöperatieve draagt het EU-biolabel en het label van Mayacert, het certificaat voor biovoeding in Latijns-Amerika. Zij zien er in elk Latijns-Amerikaans land op toe dat de standaarden voor het biologisch produceren en verwerken van koffie worden gerespecteerd. Ze garanderen een sociale en ecologische koffieproductie die voldoet aan de eisen van internationale koffiehandelaren en -consumenten en van de Europese Unie.

Honduras

Honduras is een echt koffieland. Koffie is het belangrijkste landbouwproduct dat er geëxporteerd wordt, goed voor 3 % van het BBP. Maar wat voor Café RICO het belangrijkste is, is het directe contact met de koffiecoöperatieve, onze bezoeken ter plaatse aan de plantages en onze goede band met de telers en plukkers.

Na 14 jaar werken ter plaatse en het ondersteunen van boeren in hun ecologische zoektocht naar een betere landbouwproductie, vonden we het tijd om de resultaten aan de Belgische consumenten aan te bieden: en kwaliteitskoffie die de Belgische bewuste koffiedrinker zeker zal smaken. Het is een zachte biokoffie met een volle en fruitige smaak van citrusvruchten en rode vruchten. En het is een primeur voor ons land, want na Duitsland is België het tweede land waar de biologische Marcala-koffie verkrijgbaar is.

Lees meer over de smaak van Café RICO en de koffie uit de Marcala-regio.